Wybierasz się do Australii? Poznaj wymagania dotyczące wizy

Tymczasowa wiza do Australii

Wiza do Australii jest dedykowana dla osób które, nie są mieszkańcami a także obywatelami Australii. Wyróżnia się różne rodzaje wiz. Jeśli chcemy przylecieć do Australii na urlop czy też spotkać się z najbliższą rodziną bądź znajomych, to słuszną alternatywą jest wiza turystyczna. Jeśli chcemy przylecieć do Australii, żeby prowadzić dalej swoją naukę lub zwiększyć swoje wyuczenie oraz uczyć się w jednej ze szkół w Australii, przydatna tu w związku z tym będzie wiza edukacyjna. Jeśli posiadamy już wykształcenie, a także zdolności praktyczne, po czym zostaniemy zatrudnieni przez Australijskiego pracodawcę potrzebna tu skutkiem tego będzie tak zwana wiza pracownicza. Każde tego typu wizy są wydawane na pewien okres czasu, posiadają zatem termin ważności. Przed upływem ważności wizy powinniśmy wobec tego opuścić Australię, lub starać się o następną wizę, aby przedłużyć nasz pobyt w Australii. Niestety nie każda wiza czasowa do Australii upoważnia daną osobę do realizowania w danym kraju pracę. Mając np. wizę turystyczną, to praca w tym przypadku jest zakazana, nie możemy tu zatem pracować. Posiadając wizę studencką zdołamy pracować jedynie na pół etatu, a na wizie pracowniczej zdołamy pracować jedynie dla pracodawcy, który nas polecił i zaangażował. Nie zdołamy objeść tych wymogów gdyż zagraża to pozbawieniem wizy, a nawet deportacją z danego kraju.

Wiza australijska bądź inaczej eTA do Australii

Najczęściej wszystkie osoby, które chcą przylecieć do Australii zabiegają o stałą wizę w tym kraju. Istnieje wobec tego wiza, która zapewnia nam normalny, stały pobyt a także mieszkanie w Australii i przysługują nam wtedy praktycznie takie same warunki jakbyśmy byli rzeczywistymi obywatelami.

Jednostki mające wizę stałego pobytu w Australii po paru latach mogą również ubiegać się o australijskie obywatelstwo.

Wiza do Australii – jak ją otrzymać?

Bardzo znacząca jest tu okoliczność w jakiej znajduje się jednostka, która chce ją otrzymać, a prawo migracyjne w Australii bardzo często jest przekształcane. Nie modyfikują się przede wszystkim 3 nurty:
– migracja na podstawie przesłanek zawodowych. Przynależą wobec tego do niej: wiza skilled, którą funduje pracodawca. Aby ją otrzymać trzeba mieć jednak odpowiednie doświadczenie, a także wykształcenie zawodowe, jakiego poszukuje się w Australii. Należy umieć także na poziomie komunikatywnym język angielski;
– migracja rodzinna. Przysługują tu zatem wizy:
partnerskie, wizy dla rodziców, wizy dla niepełnoletnich, i inne wizy rodzinne.
W takim przypadku nie należy znać języka angielskiego. Wymagany jest donator australijski, jaki jest członkiem naszej bliskiej rodziny.

Bardzo ważne również jest położenie w jakim się znajdujemy, gdy chcemy aplikować o wizę. Istnieją 2 warianty wiz: ,,offshore” oraz „onshore”. Wizę offshore można uzupełnić jedynie gdy nie jesteśmy w dalszym ciągu w Australii, natomiast wizy onshore kiedy jesteśmy tylko w Australii.

Zobacz więcej:
australia visa for us.

You May Also Like

About the Author: rootmaster

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *